Takové líné, víkendové dopoledne má něco do sebe. Nemusíte nikam spěchat, vypravovat se do práce a když si dáte v 10 hodin snídani do postele, nic se nestane. V klidu si k tomu můžete pustit další díl oblíbeného seriálu a nabrat sílu na odpolední aktivitu.
Co jsou vafle a odkud pochází?
Moučník z kynutého nebo nekynutého těsta, to jsou vafle. Typické pro ně je mřížkování a původem pocházejí z Belgie a Francie. Můžete je konzumovat buď samotné nebo popustit uzdu kulinářské fantazii a ozdobit je marmeládou, čokoládovým krémem, karamelem, javorovým sirupem, čerstvým ovocem a tak dále.
Původ vaflí se datuje k počátkům 14. století. Bylo to jídlo pro chudé belgické lidi, které se připravovalo na oslavu konce sklizně. Velikost vafle se odvíjela od bohatství obce a také od produktů pěstovaných v daném místě. Už tehdy ale pekli těsto na železných plotnách.
Tip: vafle jsou jako stvořené pro romantickou snídani do postele. Ozdobte je čerstvými jahodami a hořkou čokoládou a rázem máte afrodiziakální snídani pro vašeho milého.
Recept na vafle (na 2 porce)
Budete potřebovat:
- 115g hladké mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 lžičku cukru
- 150ml mléka
- špetku soli
- 1 menší vejce
- 1 lžíci rozpuštěného másla
- olej na potření vaflovače (dle potřeby)
- ovoce, šlehačka, čokoládová poleva na ozdobu
Postup:
- všechny odvážené suroviny smíchejte v míse, dobře promíchejte a poté nachystejte vaflovač
- vzniklé těsto nalijte do vaflovače (nepřilnavý povrch nemusíte vymazávat, ostatní vaflovače potřete lehce olejem)
- po upečení můžete zdobit, záleží co máte ráda, my doporučujeme pěnu z čerstvého ovoce, šlehačku, marmeládu, pralinkovou pastu nebo skořicový cukr
- Přejeme dobrou chuť!
Tip: delikátní kombinace je také s vanilkovou zmrzlinou a nasekanými lískovými oříšky.
Další obměny na sladké víkendové snídaně jsou palačinky nebo lívanečky. Samozřejmě opět zdobené dle chuti.