Bylinky
Ještě máte poslední šanci, abyste vyzvedli trsy bylinek. Stačí, abyste je přesadili do květináče nebo do truhlíku a ponechali v chladu. Až je budete chtít využít, přeneste je někam do tepla, umístěte pokud možno na světlo a hodně zalévejte.
Vitaminy
Právě teď je doba, kdy ještě můžete vysadit zeleninu plnou vitamínů, na které si budete moct pochutnat i v zimě. Jedná se například o polníček, který obsahuje mnoho vitaminu C a železa, je tedy skvělým zdrojem k posílení vaší imunity, což se bude v zimě zajisté hodit. Je odolný, takže zvládne i nižší podzimní teploty, zasejte ho do hloubky cca 1 cm a řádky nechte přibližně 15-20 cm od sebe.
Dalším z našich tipů je špenát, který se dá zasít několikrát do roka, například teď v říjnu. Můžeme ho jíst buď čerstvý, nebo ho v kuchyni využít prakticky jakkoliv. Dokonale vás zahřeje špenátová polévka, kterou můžete vymyslet na několik způsobů právě tak, jak vám bude nejvíce chutnat. Konzumací špenátu doplníte vitaminy A, B, C a E a železa. Opět zasejte přibližně do hloubky 1 cm a řádky nechte asi 30 cm od sebe.
Posledním tipem je řeřicha, která roste opravdu velice rychle. Při dodržování zásad pěstování můžete první sklizeň očekávat již za 14 dní. Můžete ji zasít buď do záhonku, hustě k sobě nebo ji můžete začít pěstovat doma, například na kousku vlhčené vaty. Důležité je především hlídat, aby měla dostatek vlhkosti. Ke konzumaci je nejlepší čerstvá, třeba na chlebu s máslem.
Ovocné stromy a okrasné rostliny
Od poloviny října sázejte ovocné stromy a keře. Můžete vsadit na klasiku, nebo zkuste něco méně obvyklého, jako je třeba hloh či rakytník, který se poslední dobou těší velké oblibě, zvláště kvůli jeho prokazatelně kladnému vlivu na naše zdraví. Pokud je teplo, můžete ještě vysadit tulipány, hyacinty, kosatce nebo třeba okrasný česnek.